Blijven ventileren! En bespaar juist op uw energierekening..
Ventileren… waarom?
Ventileren is in elk huis, appartement, belangrijk. Te veel vocht in huis kan leiden tot hinder, ongewenste geuren en zelfs aandoeningen aan de luchtwegen. Ventileren voorkomt vochtproblemen en zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, planten en gasapparaten.
Vocht in huis is een veelvoorkomend probleem. Dit vocht komt van binnenuit. Door bijvoorbeeld mensen, huisdieren, planten, koken, de was drogen, de vaatwas, een plantengieter op de verwarming en het aquarium. De hoeveelheid vocht in een huis kan oplopen tot wel vijftien liter waterdamp per dag. Dit vocht zoekt zich een weg. In deze folder leggen wij uit hoe u ervoor kan zorgen dat dit vocht de juiste weg vindt, zodat het niet tot problemen voor u en uw omgeving leidt.
Hoe weet u of er te veel vocht in huis is?
Als de muren vochtig zijn of schimmel op het behang zit, bent u natuurlijk te laat. Hoe bent u in staat om vocht al eerder op te merken?
• De ramen beslaan. Dit zal bij ramen met enkel glas sneller gebeuren dan bij dubbelglas.
• Het voelt ‘drukkend’ aan in huis. Vaak is dan sprake van te veel vocht bij een te hoge kamertemperatuur.
• De hygrometer geeft het aan. Vocht kan het beste gemeten worden met een hygrometer. Bij de juiste kamertemperatuur zal de relatieve vochtigheid bij voorkeur tussen circa 40% en 60% moeten liggen.
Praktische tips om een vochtprobleem te voorkomen:
- Houd de temperatuur in uw huis altijd boven de 15°C, bij voorkeur boven de 17°C. Ook als overdag niemand thuis is en ‘s nachts. Als u te zuinig stookt, is de temperatuur in uw huis te laag om het vocht te laten verdampen.
- Ventileer iedere dag.
• Ventileer iedere dag minstens 20 minuten: zet twee (uitzet)ramen tegen elkaar open voor een optimale luchtcirculatie. Als u ventileert, zet dan de thermostaat van de CV op circa 15°C. U kunt dit, bijvoorbeeld, ‘s morgens na het opstaan of ‘s avonds voor het naar bed gaan doen.
• Tijdens en na het koken: zet tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand en laat deze na het koken nog een kwartier aan staan.
• Tijdens en na het douchen: zet tijdens het douchen een raam op, minimaal, een vingerdikte open, ook als het koud is en laat dit minimaal tot een half uur na het douchen open staan. Door het vocht, op vloer en wanden, met een wisser te verwijderen, krijgt u zeker 1 à 2 liter minder vocht in huis. Laat ook de deur van de badkamer dicht, waardoor het vocht zich niet door de woning verspreidt. - Zet ‘s nachts een raam op een kier. Als u vanwege overlast van verkeerslawaai of bezorgdheid voor inbraak het raam niet open wenst te zetten, is het aan te raden tenminste de slaapkamerdeur open te laten. Zo kan de sterke toename van het CO2 gehalte (de adem die wij uitademen) verminderen en beslaan de ramen minder snel.
- Zet in een vochtig en/of slecht geïsoleerd huis de meubels vrij van de buitenmuren. Enkele centimeters is voldoende. Dit bevordert de luchtcirculatie achter de meubels, waardoor vocht minder snel neerslaat.
- Zet een raam open als meerdere personen zich in een kamer bevinden. Hoe meer mensen, hoe meer verse aanvoer van lucht gewenst/noodzakelijk is.
- Zorg dat de vloer van uw woning goed is afgesloten. In een kruipruimte kan het erg vochtig zijn. Laat dit vocht niet uw woning in komen door te zorgen dat de vloer rond de meterkast, een kruipluik of bij buizen die door de vloer gaan, goed luchtdicht afgesloten is.
- Reinig regelmatig het filter van de afzuigkap boven het fornuis.
- Reinig regelmatig de ventilatieroosters in de ramen.
Wat moet ik doen als ik ernstige vochtproblemen heb?
Als u ernstige vochtproblemen heeft, raden wij u aan, naast bovengenoemde tips, ook de adviezen die hieronder staan op te volgen.
- Als uw woning over mechanische ventilatie beschikt, zet deze dan niet uit, maar laat hem de hele dag in werking. Zet de verwarming niet lager.
- Controleer de mechanische ventilatie. Als u over mechanische ventilatie beschikt, controleer dan af en toe of deze nog werkzaam is. U kunt een strookje papier voor de opening van het ventilatierooster/ventilatieventiel houden. Als dit papiertje wordt aangezogen, werkt de ventilatie nog.
- Droog wasgoed buiten.
- Zet geen gieter met water, voor de planten, op de verwarming.
Bespaar energie door te ventileren!
Veel mensen denken dat niet ventileren stookkosten bespaart. Het tegendeel is waar. Door weinig of geen ventilatie wordt de woning wel warm, maar ook vochtig. Deze lucht bevat meer waterdamp. Als u niet ventileert, krijgt u steeds meer van deze waterdamp in uw huis, want het vindt geen weg naar buiten. ‘s Nachts, als de temperatuur daalt, slaat de waterdamp neer op de muren of op uw meubilair, met kans op schimmelvorming. Door het sterk afkoelen van de wanden, gedurende de nacht, duur het ‘s ochtends veel langer om de woning weer op te warmen. Dit vraagt meer energie (hogere stookkosten) dan een constante binnenruimtetemperatuur.